Hej Kaj – och andra pärlor från TV-reklamens värld

Att sitta nedsjunken långt in i soffan och kolla en film eller bra serie på TV, tillsammans med dagens favoritsnacks, är verkligen inte så dumt. Om det nu inte hade varit för alla reklamavbrott som hela tiden avbryter filmen och rycker upp en från handlingen. Det känns som om de kommer med fem minuters mellanrum och håller på så länge att man glömmer vad man tittar på.

Men ibland dyker det upp en och annan reklamfilm som får en att le lite grann. Eller garva högt. Eller nåt som man faktiskt blir intresserad av, även om inte det händer så ofta. Och ibland glömmer jag till och med att gå och pudra näsan. Här några av de bästa jag sett.

HAR DU FINÖL? JAG FÅR SLUMPEN!

Robert Gustafsson har ju gjort en del reklamfilm genom åren. En klassiker är Manpowers film från början av 2000-talet, där ”Ingmar Bergman” fjantar runt på stranden och mumlar om demoner. Och så gjorde han ju en helskön serie för Spendrups om hur man filtrerar fulöl.

VARFÖR STORHANDLAR INTE DU I SVERIGES FRÄMSTA MATVARUBUTIK?

Jag skrattade kanske lite för mycket åt ICA-Stigs underbara diss/parodi på BetFairs gamblingreklam, som är rätt bra i den engelska originalversionen.På svenska kändes den bara konstig. Som den gamle teaterräv Hans är, lyckas han med bedriften att kopiera (nästan) både röst, tonläge och konstpauser… Klockren! Jag kommer att sakna honom i ICA-reklamen.

STÖRST VINSTPOTT – FLEST SPELARE

Som en jämförelse till den förra reklamfilmen måste jag bara visa denna. Den här filmen kommer från Poker Stars. Till skillnad från den tidigare videon gjorde denna mig faktiskt lite nyfiken på att testa på att spela kort online. Det skulle vara en lite större utmaning än att hänga på Candy Crush på Facebook.

”YOU WILL BEG FOR MERCY. BUT YOU WILL GET NONE”

”I will find you. And I will kill you”. Vi kommer väl alla ihåg det där telefonsamtalet i början av filmen , där han hotar mannen som kidnappat hans dotter och hennes kompis. Liam Neeson gör lite av en parodi på sin egen karaktär i filmerna Taken och Taken II. Spelet Clash of Clans är banne mig ingen lek för småbarn – och reta inte upp Liam!

HALLÅÅ BOJJE!

Och om du inte redan listat ut det, så är en av mina favoriter alla kategorier Scandlines klassiker med fiskmåsarna (?) Kaj och Börje som möter varandra ute på havet. De sitter på varsin skorsten och ropar hej. Och de drar det hela lite, lite för långt. Och sedan drar de det ännu lite längre. Till slut garvade jag så tårarna rann. Varje gång.

CLONE THAT!

Förra året kom en animerad film från Nike, ”The Last Game” En fotbollsarmé av kloner gör stjärnor som Zlatan, Naymar och Ronaldo överflödiga. En otroligt välgjord animering, där karikatyrerna av spelarna är slående lika originalen.

Filmen ställer – och besvarar – frågan om vilken typ av fotboll som är bäst. En felfri och perfekt fotboll? Eller en fotboll som går ut på att ta risker? Risk Everything!

This entry was posted in Uncategorized, vardag by .

About Linnea

Olen 36-vuotias nainen, äiti, vaimo ja yhteiskunnallinen vaikuttaja ja toisinajattelija. Olen opiskellut Humanistisessa yhteiskunnassa Lappeenrannassa. Erityisen kiinnostunut olen poliittisesta historiasta, jota opiskelin sivuaineenani. Olen aktiivijäsen SETA:ssa sekä Sateenkaariperheet Ry:ssä. Kiinnostuksen kohteitani ovat tasa-arvo ja maahanmuuttopolitiikka.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *